Translate

marți, 1 octombrie 2013

GOSTILELE - 400 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARA !



Istoricul Bisericii
„Sfantul Ierarh Nicolae”
din satul Gostilele

I

               "Vechimea satului Gostilele se pierde in negurile vremurilor trecute. Este asezat la poarta Baraganului, la incrucisarea drumurilor ce legau odinioara bogatul judet Ialomita cu Bucuresti. Pe aci, pe drumurile de pamant se scurgeau bogatiile Baraganului in capitala tarii si in porturile Oltenita si Calarasi."

                     In anul 2013 se implinesc 400 de ani de atestare documentara a localitatii:
 
                   Biserica poarta hramul Sfantului Ierarh Nicolae si este asezata pe o colina in mijlocul satului. Iata pisania: 

                     “ Aceasta Sf. Biserica s-au inceput din temelie in anul 1887, luna Aprilie si s-au terminat in anul 1894, luna noiembrie, cu ajutorul piosilor Crestini, prin staruinta D-lui Hagiu Constantin Gheorghe ”
 

                   Locuitorii satului Gostilele au muncit pe mosia acestui arendas executand munci manuale de intretinere si recoltarea cerealelor iar plata ce li se cuvenea era stransa de acest Hagiu Constantin Gheorghe si intrebuintata pentru constructia bisericii.

Biserica Sfantul  Ierarh Nicolae asa cum arata in anii ,80


                  Nu dintotdeauna biserica s-a aflat în acest loc unde este situată astăzi. Primul lăcas de cult, împreună cu cimitirul parohial s-au aflat în fosta vatră a satului, astăzi, inundată de apele Mostistei.

                   Prima atestare documentara a vechii biserici apare in revista B.O.R., Buletinul Oficial al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 1934 unde s-a publicat lista preotilor hirotonisiti in timpul Mitropolitului Grigorie al IV-lea Dascalul: „in anul 1834 pe seama Bisericii din satul Gostilele cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae a fost hirotonisit ca preot Dimitri Sin Popa”


                     Ca raspuns la ordinul 1090/1908 al Protoieriei Ilfov, preotul paroh Panait Nitulescu scrie:” in aceasta parohie sunt doua biserici. Cea dintai zidita in anul 1488, care a functionat pana in anul 1894 cand din cauza deteriorarii si a ruiniii, fiind inca si mica, neincapatoare pentru locuitorii parohiei a incetat de a se mai face serviciu fiind cu totul ruinata”

                   Asa cum spun si batranii satului, vechea biserica a existat inca de pe vremea  lui Stefan cel Mare si Sfant (1457-1504), si a lui Vlad Calugarul (1482-1495) asociat la domnie cu fii sai Vlad cel Tanar si Radu cel Mare.
 

     Biserica Sfantul  Ierarh Nicolae asa cum arata in anii '80

            Sfântul lacas are o lungime de 25m, o lătime de 12m, fiind în formă de cruce. Pe interior, absidele sunt în formă de semicerc, iar pe exterior, corespund cu o jumătate de octogon. Dispune de o temelie de piatră, zidăria din cărămidă, fiind învelită cu tablă zincată. Pe acoperis se află două turle semete, cu înăltimea de 11m. În interior, găsim un spatiu larg, fără stâlpi de sustinere; in naos exista abside semirotunde. 

 Biserica, asa cum arata in anul 2013

                  Din pictura initiala a bisericii executata in anul 1896 de pictorul G. Traian s-a pastrat doar pictura ctitorilor bisericii Constantin Gheorghe Hagiu si sotia sa Stana.

                        In anul 1933 biserica a fost pictata din nou , in stil realist, de pictorii Arnutiu Avachian si C. Grigorescu, pictura care se pastreza si azi dupa numeroase spalari si renovari.                



  Constantin Gheorghe Hagiu si sotia sa Stana.

                    La inceput biserica a avut clopotnita in turla din fata. Curand au fost date jos cele doua clopote care au produs grave avarii zidului bisericii. In anul 1906 se construieste o clopotnita din lemn, ridicata in partea stanga, langa biserica, care dureaza pana in anul 1960 cand este mutata la poarta. 
 




Clopotnita din lemn construita in anul 1960



                        In anul 2004 se construieste actuala clopotnita, din zidarie si beton, dotata cu un numar de trei clopote. 
Noua clopotnita construita in anul 2004
 



Un comentariu:

  1. cate cloapete avea clopolnita veche si cat au lat pe ele hotilor o sa platiti

    RăspundețiȘtergere